Prehistorie
In de Prehistorie leefden de mensen in grotten, ook in ons land. Hier zijn bewijzen van: enkele rotsholtes bij de Ourthe of Vesder vallei, in de streek van Luik. In de provincie Namen zijn zelfs resten van Neanderthalers gevonden. Dit zijn prehistorische mensen die in grotten woonden.
.


Hierboven zie je een voorbeeld van een grot, waar mensen in de Prehistorie in leefden. Niet iedereen leefde in een grot, sommigen leefden ook in tentenkampen.
Je stelt je nu misschien wel een tent voor zoals wij die nu kennen maar dit klopt niet helemaal. Ze maakten alle materiaal zelf. Men gebruikte dierenhuiden, bladeren en takken.
De grot op de foto hierboven werd meer dan 3 miljoen jaar geleden uitgehold. Dit wil zeggen dat ze de binnenkant van een steen eruit hebben gehaald. Zo werd het een grot en konden ze erin wonen.
In België zijn verschillende grotten teruggevonden. Sommige grotten kan je zelfs nu nog bezoeken.
Door vondsten van verschillende onderzoekers weten we dat er circa 500 000 v.chr. ook in onze streek mensen leefden.
Nog steeds doen onderzoekers in ons land ontdekkingen uit de prehistorie.
Op de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld van een tent. Deze is gemaakt van takken en dierenhuiden.
De mensen in de Prehistorie gingen jagen op dieren en verzamelden zo voedsel. Van de overblijfselen van deze dode dieren maakten ze kledij en materiaal om tenten te bouwen.
Druk op het handje om meer informatie te krijgen.
De mensen leefden in grotten.
Vooral de mannen jaagden op dieren. De vrouwen die verzamelden vooral bessen en paddenstoelen.
Ze bleven ook niet eeuwig in hun grot wonen. Als ze alles verzameld hadden in een gebied, verhuisde men naar een gebied waar er terug veel meer te vinden was.
Van botten en stenen die ze in de natuur vonden, maakten ze gereedschap. Ze kookten alles zelf en van het vel van de dieren maakten ze kledij en doeken.
In verschillende grotten kan je ook prachtige rotstekeningen terugvinden. Dit tekenden ze om te communiceren en dingen duidelijk te maken aan elkaar. Ze konden namelijk nog niet schrijven dus maakten ze tekeningen. Men tekende met de handen, zachte stenen en houtskool.
Ook vuur was heel belangrijk. De mensen hadden vuur nodig om te koken maar ook om het warm te krijgen in de grot. Verwarming die bestond natuurlijk nog niet. Ze konden dit op twee verschillende manieren:
1) Ze wreven vuurstenen tegen elkaar. (misschien heb jij dit al eens op kamp gedaan)
2) Ze wreven twee drogen takken tegen elkaar. Door te wrijven ontstond er warmte en begon het hout te smeulen, wat men dan tenslotte op wat droog mos of bladeren kon leggen.
Kijk naar het filmpje en bekijk hoe ze in de Prehistorie kookten.
Hieronder vind je voorbeelden van rotstekeningen en gereedschap. Zou jij weten wat ze ons duidelijk willen maken op de rotstekening?
Schrijf dit op een post-it en hang het op de juiste plaats aan de kast.


Maak jouw eigen website met JouwWeb